Articles

Elektromagnetische straling op de slaapkamer

De matras waarop we slapen kan een belangrijke oorzaak zijn van stralingsklachten, met name als deze metalen (pocket) veren bevat. Het is belangrijk te beseffen dat metaal een antenne is; het ontvangt, transporteert maar zendt ook weer straling uit. Dus slaap je op een bed met metalen (pocket) veren en er is sprake van elektromagnetische straling, dan lig je dus in een veld van door de matras 'verzamelde' straling!

IJzer in de matras werkt als antenne

elektromagnetische straling tijdens slaap

Het is belangrijk te beseffen dat metaal een antenne is; het ontvangt, transporteert maar zendt ook weer straling uit. Dus slaap je op een bed met metalen (pocket) veren en er is sprake van elektromagnetische straling, dan slaap je dus in een veld van door de matras 'verzamelde' straling!

Dat deze situatie tot klachten kan leiden of klachten van een andere oorsprong kunnen versterken is al in verschillende onderzoeken aangetoond.

Stralingbeperkende maatregelen voor de slaapkamer

Wij bevelen aan om een matras met metalen- of pocketvering of een boxspring te vervangen door een matras zonder ijzer. Hierdoor voorkom je elektrische oplading gedurende de nacht. Ook een houten bedframe verdien de voorkeur.

Een aardingslaken kan voordelig werken maar kan ook een tegengesteld effect hebben. Let bij deze lakens vooral op wanneer deze via een draadverbinding aan de aardleiding van de woning wordt aangekoppeld. Vaak wordt op de aardleiding een potentiaal gemeten van wel meer dan 50 V/M. Deze wordt via de aansluitkabel direct getransporteerd naar het aardingslaken waardoor dit potentiaal ook hier te meten is. Per etmaal lig je dan (gemiddeld) 8 uur in een elektrisch veld. Het beoogde effect van het aardingslaken is hiermee teniet gedaan.

Netvrijschakelaars zorgen voor een complete afsluiiting van het lichtnet. Hiermee kan dus een hele verdieping met slaapkamers vrij worden gemaakt van mogelijke elektrische en elektromagnetische velden. Verlichting en wekkers kunnen eenvoudig met batterijversies worden vervangen.

Alle metalen hulpmiddelen aan een bed kunnen extra elektrische en elektromagnetische belastingen veroorzaken. Denk aan elektromotoren van elektrisch verstelbare bedden, maar ook de elektrische delen ten behoeve van de verwarming van een waterbed.

Vermijd elektrische bedrading, (verlengde) stekkerdozen, mobiele telefoons, WIFI-modem, DECT telefoons (zeker de basisstations!) en adapters of opladers rondom het bed.

Kijk hier voor meer maatregelen die je zelf kunt uitvoeren.

Language