Alles over straling

Informatie en actualiteiten over straling gerelateerd aan gezondheid.

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form

Warmtepompen, inductiekoken en straling

Posted by on in Straling algemeen
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 3766
 • Print

Uit de krant (klik link):

'In het kader van het Nationaal Energieakkoord: Energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche willen dat woningeigenaren vanaf 2021 hun cv alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is positief over warmtepompen, maar waarschuwt ook.

Greenpeace, Milieudefensie, Eneco en Essent, denken dat de ouderwetse cv niet meer afdoende is, als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen en de gaswinning in Groningen verder naar beneden gaat.'

We hebben als Nederland te maken met een klimaatakkoord waar doelstellingen aan gekoppeld zijn. Dat leidt o.a. tot bovenstaand voorstel: iedereen aan de warmtepomp. Het is natuurlijk belangrijk om ons milieu niet onnodig te belasten en elektriciteit is een ‘schoon’ middel.

Steeds meer steden stappen over op stadsverwarming om gebruik van de fossiele brandstof, gas, terug te dringen. Goed voor Groningen, maar het dwingt ons om na te denken over de alternatieven die elektriciteit gebruiken.

‘All electric’ lifestyle

De vervanging van gasketels door warmtepompen is een omvangrijke operatie waar zeker veel geld aan verdiend zal worden door installateurs. Ook leveranciers van elektriciteit spinnen garen bij de uitvoering van dit voornemen. En, natuurlijk brengt het ook werkgelegenheid.

Installateurs spreken over installaties die je woning ‘all electric’ maken. Deze bewoordingen zetten me aan het denken. Ik heb, ondanks dat ik echt van techniek houd, een natuurlijke weerstand tegen een ‘all electric’ lifestyle. Er moet een hele goede reden zijn om daar concessies in te doen. Zo koken wij thuis niet meer elektrisch maar juist op gas.

Wat is er dan niet goed aan elektrisch koken?

Met inductie koken, elektrische kookplaat of magnetron, worden celstructuren van groente en moleculen van belangrijke stoffen stuk getrild waardoor de voedingswaarde sterk daalt. Bovendien wekken de genoemde kookplaten elektromagnetische velden op waar mensen die er gevoelig voor zijn gemakkelijk klachten van kunnen krijgen.

Er is veel te doen geweest over het wonen onder hoogspanningslijnen die magnetische velden produceren met een frequentie van 50 Hertz (zoals in het elektriciteitsnet). De limiet voor deze 50 Hertz frequentie is 200.000 nano-Tesla. Op basis van 10 epidemiologische studies naar kinderleukemie (al in 2001) schrijft het RIVM een 250 maal strengere richtlijn van 400 nano-Tesla voor. Bij de inductie kookplaat ligt de frequentie veel hoger dan 50 Hertz, namelijk tot 100 kiloHertz (=100.000 Hertz). Bij deze hogere frequentie is zelfs de richtlijn van de WHO al 32 keer strenger omdat hogere frequenties meer effect hebben op het lichaam.

Ook de informatie die elektromagnetische velden overbrengen op vocht (water) beïnvloeden de natuurlijke kracht en energie van je groente en vlees. Lees bijvoorbeeld dit artikel over water en haar geheugen.

Ik ben ervan overtuigd dat een natuurlijk vuur (hout, gas) je voeding op een zo verantwoordelijk mogelijke manier verhit zonder allerlei belangrijke voedingsstoffen direct om zeep te helpen. Maar deze optie zal steeds minder mogelijk zijn in de toekomst.

Wat kun je dan het beste kiezen?

Keramische kookplaten werken op basis van licht van halogeenstralers. Deze veroorzaken aanzienlijk minder elektromagnetische velden. Dit is dus de betere keus als je elektrisch wilt/moet koken.

Maar nu heb ik al een inductiekookplaat!

Bedenk, wanneer je een inductiekookplaat gebruikt, dat je er meestal maar kort bij in de buurt bent (tenzij je een professionele kok bent). Een kortdurende belasting kan door een gezond lichaam gemakkelijker worden opgelost.

Afstand houden is aan te bevelen. De velden van de inductiekookplaat nemen snel af; op een afstand van 2 meter staat de magnetisch veld meter al ongeveer op nul.

De bodem van de pannen is mede bepalend voor de veldsterkte. Hoe dikker de bodem van de pannen, des te gunstiger (minder lekstromen).

Zet de pannen precies op de kookzones en gebruik een pan die goed op de kookzone past.

Gebruik zo mogelijk de achterste kookzones van de kookplaat. Hiermee vergroot je de afstand tot het veld ten opzichte van jezelf.

Bewust omgaan met elektromagnetische straling

Het is in Nederland nauwelijks nog mogelijk te ontkomen aan elektromagnetische straling. We maken steeds meer gebruik van elektrische apparatuur en draadloze communicatie. Wij zijn ons nauwelijks bewust van ons verbruik en de straling die we ermee opwekken.

Onze bezorgdheid over straling richt zich vooral op de straling binnenshuis en dan met name op WIFI en zendmasten. We zijn ons niet bewust dat we zelfs in onze tuin niet veilig zijn voor elektromagnetische straling. Ook automobilisten zijn constant onderhevig aan elektromagnetische velden van de auto zelf en zendmasten langs de weg.

Stralingsvrijhuis pleit voor bewustwording over straling bij iedereen. Je kunt soms eenvoudig zelf al veel doen om stralingsbelasting van je lichaam te reduceren.

Wil je zekerheid over de stralingssituatie in en rondom jouw woning? Maak dan een afspraak voor een gedegen stralingsonderzoek door Stralingsvrijhuis (06-23379983 of email naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ).

Kijk voor informatie over bescherming tegen straling op www.allestegenstraling.nl.

 

0
Trackback URL for this blog entry.
 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Monday, 25 May 2020

Language