Alles over straling

Informatie en actualiteiten over straling gerelateerd aan gezondheid.

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form

Effecten straling aantoonbaar?

Posted by on in Straling en Gezondheid
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 6133
 • Print

Elektromagnetische straling

Alle discussies over het wel of niet schadelijk zijn van elektromagnetische straling lopen vast. Hoofdonderwerp in deze discussies is altijd weer de aantoonbaarheid van de effecten van straling.

Elektromagnetische straling heeft te weinig energie of intensiteit om direct een ziekmakend effect op ons lichaam te kunnen hebben. Het kan wel jaren duren voor deze invloed merkbaar of aantoonbaar wordt in een menselijk lichaam. De argumenten dat elektromagnetische straling een gevaar voor de gezondheid van mensen is kunnen tot die tijd gemakkelijk van tafel worden geveegd.

De effecten van elektromagnetische straling laten zich op een hele andere manier zien. De discussie is daarom niet de juiste en slaat dus de plank mis. Met deze blog wil ik een andere dimensie aan de discussie toevoegen.

Hoe wordt het effect van straling aangetoond?

Onderzoek met overdreven blootstelling aan elektromagnetische straling wijst uit dat het wel degelijk een uitwerking heeft op ons lichaam.  Overdreven blootstelling betekent dat de intensiteit van straling wordt opgevoerd door de afstand tot een stralingsbron (bijvoorbeeld een wifi modem) te verkleinen.

Zo krijg je een intensieve test die versneld resultaten geeft voor analyse. Op die manier hoeven we niet 10 of 20 jaar te wachten op een resultaat dat aantoont dat elektromagnetische straling onze gezondheid WEL kan beïnvloeden. De tests zijn al gedaan; het resultaat is dat elektromagnetische straling wel degelijk schade kan toebrengen aan onze gezondheid.

De realiteit is anders

Deze intensieve bestraling is niet de dagelijkse praktijk. In ons huis zitten we zelden bovenop een stralingsbron (bv. draadloos modem) maar bevinden ons meestal op een grotere afstand ervan. De intensiteit van de stralingdie ons lichaam bereikt is daardoor veel lager.

Elektromagnetische straling met een lage intensiteit heeft vaak jaren nodig om een merkbaar negatief effect te hebben op ons lichaam. De gevolgen zijn niet zo direct zichtbaar als bij radioactieve straling. De stellige bewering dat elektromagnetische straling schadelijk is voor onze gezondheid wordt daardoor beduidend minder aannemelijk voor de wetenschap.

Effecten straling pas op termijn merkbaar

Tientallen jaren werd vanuit verschillende hoeken beweerd dat roken slecht was voor de gezondheid. Onderzoekers en sigarettenfabrikanten deden onderzoek met als resultaat dat de schadelijkheid van sigaretten niet aantoonbaar was. De nadelige gevolgen van roken zijn namelijk tijdens kort durende onderzoeken nog niet zichtbaar. Het roken van sigaretten werden daarom door overheden en gezondheidsinstanties als ‘niet schadelijk’ gezien.

We nemen de gok

Zelfs na een jaar is dit meestal nog niet het geval. Pas na vele jaren roken zijn de gevolgen mogelijk concreet merkbaar. Het directe verband tussen roken en lichamelijke klachten is slechts bij 8 procent van de rokers vastgesteld. Van de overige 92% kan niet meer een direct verband worden gelegd tussen klachten en roken. Een goede reden voor veel rokers om de gok te wagen en zich bij de 92% te wanen!

Een herhaling van zetten vindt nu plaats over de schadelijke effecten van straling. De lange tijdsduur geeft ook de mogelijkheid aan andere externe invloeden om schade aan te richten aan ons lichaam. Hierdoor wordt het steeds lastiger om precies aante kunnen tonen welke invloed straling op de ontstane klacht heeft gehad. Overigens is het net zo lastig aan te tonen dat die andere externe invloeden voor problemen hebben gezorgd.

Inmiddels is vastgesteld dat 2 tot 3% van onze bevolking overgevoelig is voor elektromagnetische straling.

Effecten straling moeilijk aantoonbaar 

Stel dat je een experiment over 15 jaar uitstippelt om het effect van straling aan te tonen. Om het experiment zuiver te houden moet je zorgen dat straling werkelijk de enige externe negatieve beïnvloeder op het lichaam is. Dat is vrijwel onmogelijk tenzij je iemand volledig afzondert, uitsluitend het juiste natuurlijke voedsel geeft, zuiver water laat drinken, een stressloos leven laat leiden, voldoende beweging laat nemen, etc. 15 jaar lang! De grap is dat als iemand zo gezond leeft, de kans heel erg klein wordt dat er uberhaupt sprake zal zijn van welke ziekte dan ook!

Welles-nietes over straling

Er ontstaat een vicieuze cirkel; een welles - nietes over straling. Als een welles-nietes spelletje te lang duurt luistert er niemand meer naar. Dit is wat er momenteel gaande is. Gezondheidsorganisaties, de nederlandse overheid, het bedrijfsleven en fabrikanten, onderzoekers en 'tegenpartijen' maken voortdurend een dansje om de hete aardappel heen.

De gewone burger is inmiddels zo overladen met informatie over van alles en nog wat dat ze met geen mogelijkheid alle informatie kan verwerken of beoordelen. De burger laat de overheid (het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport) bepalen of straling ongezond is of niet.

Ondertussen......

Door het verkeerde uitgangspunt voor de discussie missen we 'the point'. Daardoor blijven we in afwachting van duidelijkheid met zijn alleen driftig gebruik maken van alle draadloze communicatiemiddelen die in de winkel verkrijgbaar zijn. En blijven hoogspanningsmasten door gebieden lopen waar mensen wonen. En blijven zendmasten van telecom providers bijgeplaatst worden.

Andere discussie

Is jullie opgevallen hoe lang het welles nietes over straling al speelt en dat het niets verandert?

Het is belangrijk dat voor iedereen duidelijk is wanneer en waarom je iets aan straling moet doen.

Ik zou het fantastisch vinden als je mij wilt laten weten welke informatie jij nodig hebt om voor jou duidelijk te krijgen dat straling de gezondheid negatief kan beinvloeden? Gebruik hervoor het reactieveld onderdaan deze pagina.

 

PS: Ken jij andere mensen voor wie deze informatie interessant is, stuur deze blog dan aan hen door of deel dit bericht via Facebook, Google+, LinkedIn, etc. met behulp van de knoppen onderaan de pagina.

0
Trackback URL for this blog entry.
 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Tuesday, 07 April 2020

Language