Alles over straling

Informatie en actualiteiten over straling gerelateerd aan gezondheid.

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form

Straling op je werk; een aanpak

Posted by on in Straling algemeen
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 1879
 • Print

Maar al te vaak tref ik mensen die kampen met stralingsproblematiek bij hen thuis. Ze vertellen me allemaal hoe moe en ziek ze er van zijn. Vaak zijn ze ziek thuis van hun werk. Niet leuk voor hen maar ook niet leuk voor hun werkgever. Sommigen zijn al zo ver gegaan dat ze met hun werkgever hebben afgesproken binnen de mogelijkheden thuis te werken. Fantastisch! Maar dan? En: ligt de verantwoordelijkheid om beter te worden alleen maar bij jou als werknemer?

Verderop bespreek ik een oplossingsrichting die steeds meer binnen handbereik komt, nu ook de publieke discussie over de effecten van straling steeds opener wordt. Het taboe is er een beetje vanaf en zelfs werkgevers zijn steeds meer bereid naar je te luisteren.

Eerst nog even in het kort hoe het werknemers vergaat die melden dat ze last hebben van straling op hun werkplek:

'Daar heb je hem/haar weer.....' en het effect op je carrière

Na huisartsen en de ARBO te hebben bezocht en maar niet beter worden, ontstaat er een mate van spanning op je werk. Voor je het weet krijg je een stempeltje ('die heeft altijd wat'), verlopen de beoordelingsgesprekken moeilijker en nemen doorgroeimogelijkheden ineens af.

Je maakt je zorgen, voelt je niet lekker en ook nog een schuldig naar je werkgever toe. Misschien houd je maar beter je mond....

Zoveel mogelijk thuis werken is in deze tijd, afhankelijk van je soort werk, vaak weel mogelijk. Maar dit heeft nadelen. Je bent niet meer dagelijks op kantoor en mist veel zaken. Allemaal niet gunstig. Je kunt gemakkelijk in een vicieuze cirkel terecht komen.

De verantwoordelijkheid om beter te worden ligt bij jou

Het gaat opvallend vaak over klachten als: concentratieproblemen, vermoeidheid, last van de ogen (computer), om 11 uur in de ochtend al doodmoe en de drang om weg te willen (wandelen) om daarna weer voor een korte periode verder te kunnen met het werk. Soms worden de klachten erger: hoofdpijn, stress tot zelfs burn-out.

Allemaal klachten die de prestaties op de werkvloer verminderen en ziekteverzuim omhoog brengen. Uiteindelijk moet er worden gezocht naar een oplossing tegen de ziekte of klacht. Het probleem ligt bij de 'zieke', dus die moet er ook maar voor zorgen dat hij/zij beter wordt.

Kunnen werkgevers dan geen verantwoordelijkheid nemen?

Werkgevers hebben er belang bij dat werknemers zich prettig en fit voelen op het werk. Vandaar dat je fitnessruimten vindt in kantoorgebouwen, stoelmassage op de werkplek kunt krijgen, je bureau volgens de ARBO-voorschriften op de perfecte hoogte staat afgesteld, je trainingen voor persoonlijke ontwikkeling kunt volgen (assertiviteitstraining) etc. Daar wordt per jaar per werknemer heel wat budget voor vrijgemaakt.

Maar wat als je je nog steeds niet lekker voelt op je werkplek, duf wordt, niet meer kunt concentreren en het vermoeden hebt dat dit door straling komt. Wat als de sfeer op de werkvloer er maar niet beter op wordt en prestaties van de afdeling nog steeds onder de maat blijven?

Zouden die WIFI-hotspots er iets mee te maken kunnen hebben? Of die serverruimte aan de andere kant van de muur? Gebruik je met zijn alleen zoveel elektriciteit en apparatuur en zijn er zoveel kabelgoten gelegd dat er best wel eens sprake zou kunnen zijn van ook nog eens sterke straling daardoor?

Een nieuwe tijd, een nieuwe functie

Zoals kwaliteitsmanagers verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van bedrijfsprocessen, zou er ook iemand verantwoordelijk moeten zijn voor de kwaliteit van werkomstandigheden die minder tastbaar maar wel meetbaar zijn. ARBO houdt zich voor een deel al bezig met de gezondheid van werknemers, maar zijn beslist niet ingericht om stralingsproblematiek of andere 'onzichtbare', maar voelbare werkomstandigheden aan te pakken. Wie kan dat dan wel?

Business Environment & Health Expert

Er is een nieuwe rol nodig in het bedrijfsleven. Of op zijn minst een uitbreiding van een bestaande functie die het stralingsaspect in het bedrijf bewaakt. Deze functionaris is opgeleid om letterlijk de kwaliteit van de werkomgeving te bewaken. Dit moet leiden tot een uiterst prettige, stimulerende werkomgeving die werknemers optimaal kan laten functioneren.

Deze functionaris heeft uitgebreide kennis over elektromagnetische straling in technische zin, de mogelijke negatieve effecten op de mens (werknemers). De effecten van straling overstijgen het individu. Een hele werkvloer kan de negatieve effecten van straling ervaren, dit niet doorhebben en de oplossing in een totaal verkeerde richting zoeken. Taken van deze expert kunnen bijvoorbeeld zijn:

- Beleid ontwikkelen op het terrein van Environment Management en dit implementeren en verankeren binnen de organisatie.

- Adviserend optreden bij stralingsvraagstukken in relatie tot gezondheid en welzijn van werknemers. Vragen kunnen komen van werknemers, managers maar ook directie of board (bijv. wanneer een nieuwe locatie wordt betrokken of gebouwd).

- Zelfstandig technisch verantwoorde metingen verrichten en stralingsniveaus in kaart brengen, overschrijdingen signaleren en maatregelen voorstellen of treffen

- Werkt samen met de ARBO-organisatie

Alternalive leidt deze functionarissen in een jaartraject op tot Business Environment &Health Expert in onze eigen Academy. Heb je interesse om deze functie in jouw bedrijf te introduceren maar wil je eerst meer weten? Lees dan verder op onze site (Alternalive) en neem via het formulier daar contact met ons op. We maken dan z.s.m. een afspraak met je.

Ga naar onze website via deze link.

0
Trackback URL for this blog entry.
 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Tuesday, 07 April 2020

Language