Alles over straling

Informatie en actualiteiten over straling gerelateerd aan gezondheid.

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Login
  Login Login form

Straling onzin? Overtuig je omgeving!

Posted by on in Straling algemeen
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 3485
 • Print

Ze geloven je niet

Veel mensen die last hebben van straling worstelen met het probleem van de sceptische omgeving. Het weerhoudt veel mensen actie te nemen tegen straling. De directe omgeving kijkt er raar tegenaan. Hoe maak je jouw probleem met straling aannemelijk voor anderen.

Een scepticus is op zoek naar onomstotelijk bewijs dat iets bestaat of mogelijk is. Alleen rationele argumenten en zichtbaar resultaat kunnen de scepticus overtuigen.

Overtuig de scepticus en ontvang begrip
 
Hoe kun jij je sceptische partner overtuigen om je te steunen in het zoeken naar oplossingen voor straling? Misschien dat het volgende verhaal je op weg kan helpen bestaande bezwaren uit de weg te ruimen. Dit verhaal is afkomstig uit mijn boek  waarin ik vragen van klanten over straling beantwoord die ik onderweg ben tegengekomen (over een maand uit). Ik gebruik hierin een duidelijk herkenbaar fenomeen dat net zo onzichtbaar is als straling om iets duidelijk te maken. Een fenomeen waarvan zelfs een scpetius het bestaan niet kan ontkennen: gevoel.

Wat heb jij nodig?

Ik wil graag weten op welke problemen jij stuit om uit te leggen dat er iets aan straling gedaan moet worden. Ik wil je helpen antwoorden te formuleren. Laat me via het commentaar veld onderaan de pagina weten welk argument jij mist of nodig hebt om iets tegen straling te gaan ondernemen. Je krijgt van mij een persoonlijk antwoord.

Het verhaal van de radio

Je bent op weg naar een winkel omdat je via via hebt gehoord dat er een apparaat bestaat dat iets met je gevoel kan doen. Het is een radio. Je had er nog nooit van gehoord. Er schijnt geluid uit te komen wat ze muziek noemen. Je hebt anderen er wel eens over horen praten. Je komt het ook wel eens tegen in een blad, maar niemand om je heen doet iets met muziek. Muziek is eigenlijk niet interessant of hip. Ook op verjaardagen durf je het onderwerp radio en muziek niet ter sprake te brengen; er wordt snel lacherig over gedaan: ‘Kom op zeg, jij met je gevoel…..’, hoor je dan.

Maar toch trekt het je aan en je hebt ergens het gevoel dat het iets voor je zou kunnen zijn. Maar dan wil je wel weten wat het is, hoe het werkt en een garantie voor resultaat. Op een dag trek je de stoute schoenen aan en ga je op weg naar dat winkeltje dat als een van de weinigen die apparatuur verkoopt.

Je vertelt de verkoper dat je van het apparaat hebt gehoord en wilt weten hoe het eruit ziet en of het echt werkt. De verkoper pakt een rechthoekig apparaat van de schap en laat het zien. ‘Wat doet dit apparaat? Ik heb gehoord dat het iets met je gevoel kan doen’, wil je weten.

De verkoper legt uit dat er muziek uit komt en laat je dat ook horen door de stekker in het stopcontact te steken en het apparaat in te schakelen. 'Wat het met je doet is persoonlijk en hangt van de muziek af', legt hij vriendelijk uit. Je hebt geen idee wat er precies bedoeld wordt, het klinkt wat vaag, maar toch besluit je het aan te schaffen. 

Eenmaal thuis gekomen sluit je het apparaat aan en begint te luisteren in afwachting van het beloofde effect op je gevoel. Je hebt geen idee wat je er van moet verwachten.

Er speelt een vrolijk deuntje en zowaar: je voelt je een beetje vrolijk worden! Dan hoor je ‘Eenzame kerst’ van Andre Hazes. Het voert je terug naar de tijd dat je net gescheiden was, de herinneringen maken je wat verdrietig. Blijkbaar doet het dus echt iets met je!

Maar je kunt niet de hele dag naar de radio gaan zitten luisteren en je mee laten voeren door de gevoelens die het teweeg brengt. Je hebt veel te doen: werk, kinderen, relatie. Het houdt je allemaal bezig en leidt je af van je gevoel.

Je zet de radio elke ochtend trouw aan maar luistert niet meer zo aandachtig. Het speelt op de achtergrond. Af en toe dringt er weer een deuntje tot je door en ongemerkt voel je je weer even vrolijk.

Maar het effect is niet meer zo duidelijk. ‘Was ik soms al vrolijk’?, vraag je je af. 'Ik heb daarstraks ook nog gelachen om dat grappige gezicht van mijn kind. Was ik daar soms al vrolijk van? Of is het toch de radio die me nu net precies vrolijk maakt?'

Je begint een beetje te twijfelen aan de werking van het apparaat. Het zou toch de hele dag zijn werk moeten doen? Maar ik merk het niet. En als ik het merk, dan zou het ook nog van iets anders kunnen zijn. Zou het dan toch allemaal onzin zijn?

Je besluit het apparaat te openen om te kijken wat erin zit en om te onderzoeken wat maakt dat er iets gebeurd met jouw gevoel. Je kijkt in de radio en kunt op geen enkele manier plaatsen wat je daar ziet. Stukjes plastic met gekleurde dingetjes erop en draadjes.....'Hoe kan dit nou ‘gevoel’ in je los maken?', vraag je je af.

Niets van wat je ziet wijst erop dat het apparaat de mogelijkheid heeft iets met jouw gevoel te doen. Ook je partner, aan wie je het uiteindelijk verteld hebt dat je zo’n apparaat in huis hebt gehaald, werpt een blik op de binnenkant van de radio. Hij heeft vanaf dat je het kocht nooit naar het apparaat willen kijken, laat staan luisteren, en zegt: 'Ik zei het je toch? Allemaal onzin! Hoe kom je erbij dat het iets met gevoel kan doen? Wat is dat trouwens, gevoel?''.

Moraal van het verhaal

Moraal van het verhaal is dit: waarom zouden we de binnenkant van een radio technisch willen begrijpen om te kunnen geloven dat de muziek die eruit komt ons gevoel raakt? Het is gewoon zo!

Zo is het ook met straling en neutralisatiemiddelen. Mensen hebben een ervaring nodig die hen laat voelen dat het werkt. Deze ervaring kan een goede stralingsdeskundige geven op het moment dat er ter plaatse een proefopstelling is gemaakt. Een gevoel zegt meer dan woorden! En geloof me, ik heb al heel wat sceptici deze positieve ervaring gegeven!

Oh ja, laat je me nog weten via het commentaarveld onderaan de pagina welk argument jij mist of nodig hebt om iets tegen straling te gaan ondernemen? Dank je alvast!

PS: Ken jij andere mensen voor wie deze informatie interessant is, stuur deze blog dan aan hen door of deel dit bericht via Facebook, Google+, LinkedIn, etc. met behulp van de knoppen onderaan de pagina.

0
Trackback URL for this blog entry.
 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Leave your comment

Guest Monday, 25 May 2020

Language