Iemand stelde mij deze week de vraag: 'Is een stralingsonderzoek altijd nodig?'

Die vraag houdt mij ook al een tijdje bezig. Een blog over de zin en onzin van het meten van straling leek me daarom zinvol.

De vraag riep namelijk direct een herinnering op aan een stralingsonderzoek dat ik in Zwitserland deed bij een echtpaar dat op 1000 meter hoogte woonde, net even buiten het dorp dat iets hogerop lag.

Tijdens het aanrijden, een mooie route langs het meer van Genève en dan de berg op langs een wijnboerderij, probeerde ik me voor te stellen wat er toch te meten zou kunnen zijn op 1000 meter hoogte. Geen stad, maar een dorpje. Allemaal vrijstaande woningen op afstand van elkaar, geen industrie en slechts een paar lokale kleine winkeltjes. De bewoners gebruikten geen WIFI en uitsluitend een vaste telefoonlijn en waren zeker geen grootverbruikers van elektriciteit.

Gelukkig maakte het onderzoek deel uit van een aantal activiteiten die ik met de huiseigenaar had gepland, want ik zag het nut van een onderzoek op voorhand nauwelijks in.

Echter, mijn meters sloegen heel ver uit!

Ik heb de batterijen gecontroleerd en alles werkte. Laagfrequent elektromagnetische velden, hoogfrequente velden....het was er allemaal. En niet te zuinig!

Al snel kon ik uitsluiten dat de bronnen binnenshuis lagen. Het moest van buiten komen.

We liepen met de meetapparatuur in de hand de straat op; een haarspeldbocht direct voor de deur. Net voorbij de bocht naar beneden ontdekte ik een tussenstation van waaruit de elektriciteit in de richting van het dorp werd geleid. De kabel naar het dorp liep onder de straat (de haarspeldbocht) voor de woning langs richting het dorp. De (laagfrequent) elektromagnetische velden in de woning waren afkomstig van deze ondergrondse kabel!

De hoogfrequente velden bleken afkomstig van grote zendmasten op de toppen van de bergen om ons heen. Natuurlijk wil je ook op een berg graag kunnen bellen en je net geschoten plaatjes met 4G naar familie elders op de wereld kunnen sturen….:-)

Ik heb op dat moment mijn illusie dat je in de bergen stralingsvrij kunt wonen direct opgegeven, tenzij je voor een verafgelegen gebied kiest en zelfvoorzienend bent.

Wij zijn WIFI-vrij!

Vaak wordt gesproken over 'WIFI-vrij'. Maar WIFI is slechts een klein onderdeel van het probleem. Ik meet steeds vaker extreem sterke hoogfrequente straling van zendmasten gemeten in woningen. Ook al gebruik je dan geen WIFI, het komt van buiten! En steeds meer.

Stroomvoorziening door de lucht of ondergronds is voor mij erg verraderlijk gebleken. Op de mooiste locaties en in vrijstaande huizen heb ik ontzettend hoge waarden van deze straling gemeten. En niet alleen in de woning, maar ook in de tuin achter het huis! Niet alleen op de begane grond, maar net zo goed op alle slaap- en kinderkamers, balkon en dakterras. Niet alleen straling in schuren, maar ook in duivenhokken en volières.

Wat het in relatie tot straling betekent om zonnepanelen op je dak te hebben? Dat kun je in deze blog over zonnepanelen lezen.

Stralingsonderzoek een overbodige luxe?

De vraag komt regelmatig voorbij: ‘Waarom zou ik straling moeten laten meten?’ Mijn antwoord luidt steevast: ‘Door een stralingsmeting krijg je inzicht in de werkelijke situatie van je woning. Je weet dan wat je te doen hebt, afhankelijk van de meetresultaten’.

Ik kom in Nederland nooit meer op een plek waar geen straling is. Elektromagnetische straling is overal. We gebruiken altijd en overal elektriciteit. Elke woning hangt aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Iedereen communiceert draadloos; hetzij via de WIFI of anders via zendmasten.

Een meting doen, alleen om vast te stellen of er sprake van elektromagnetische straling is, is vaak niet eens nodig; er is in Nederland overal straling.

Een meting geeft wél inzicht in de ernst van een situatie met straling. Je kunt een goed beeld krijgen of jouw klachten mogelijk met straling verband houden.

Wat kun je dan nog doen aan straling?

Wanneer straling niet alleen binnenshuis wordt opgewekt, hoe kun je dan maatregelen treffen om straling te verminderen?

Deze quotes: 'Verbeter de wereld, begin bij je zelf' en 'Be the change that you wish to see in the world' gaan ook op bij straling! Verminder altijd zoveel mogelijk de straling die jezelf opwekt. Wees dat voorbeeld voor je gezin, maar ook voor de buitenwereld. Ik heb er een eenvoudig document voor gemaakt met '20 gratis tips om straling te verminderen'.

Ergens stoppen de mogelijkheden aanpassingen te doen en blijft er straling over die je niet kunt vermijden of die van buiten komt. Dan kun je besluiten dat je alles hebt gedaan wat je kon en het zo laten, of je gaat verder om de stralingssituatie volledig en op alle niveaus opgelost krijgen. Dan rest er vaak alleen nog de mogelijkheid met producten te werken die straling harmoniseren zoals de MAXiiMUS.

Gezien de wijze waarop de MAXiiMUS is ontwikkeld, haar werkingswijze en capaciteit kan ik deze oplossing 'blind' (zonder straling te meten) aanbevelen voor alle stralingssituaties in woningen. Ook voor bedrijven, fabrieken en katoorgebouwen hebben we staandaard oplossingen voor groot stroombverbruik tot 1200 Ampère en zelfs hoger.

Wil je een stralingsonderzoek uit laten voeren of heb je vragen over het meten van straling, lees dan hier wat een onderzoek inhoudt of bel ons gewoon (Wim: 06-23379983).