Meld je aan voor de opleiding. Start 1 juli.

Zomereditie opleiding Stralingsdeskundige

Gratis: 20 Tips tegen straling!

Stuur mij de 20 Tips!
 
 
*
dit veld niet invullen s.v.p.

Language

Stralingsvrijhuis

Anjerstraat 11
1338 TN, Almere
+31(0)36-5333570
+31(0)6-23379983
info@stralingsvrijhuis.nl

Natuurlijk gezonder zonder straling

Via deze blogs wil Stralingsvrijhuis het bewustzijn over straling bij de lezer vergroten door interessante en gefundeerde berichten.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Kinderen en straling op school

Geplaatst door op in Straling algemeen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 7475
 • Afdrukken

Draadloze communicatie niet meer weg te denken

Onze schoolgaande kinderen worden steeds meer met straling geconfronteerd. Ipads, smartphones, gamecomputers zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Ook scholen doen steeds meer een duit in het 'stralingszakje'.

Elektromagnetische straling beïnvloedt ons lichaam. Hoe krachtig die invloed van deze straling is is en hoeveel invloed het precies heeft op onze gezondheid is per persoon verschillend.

Als we verschil gaan maken tussen volwassenen en kinderen kunnen we daar wat duidelijker verschillen herkennen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe groter het lichaam, hoe meer straling nodig is om de gezondheid negatief te beïnvloeden. Omgekeerd: hoe kleiner een lichaam, des te groter de invloed van straling is.

Deze blog is bedoeld om bewustwording te creeeren over de mogelijke impact van straling op kinderen en oppert een paar mogelijkheden om de ongebreidelde toename van straling in de klaslokalen te beperken. 

Elektromagnetische straling op scholen

Sommige scholen laten weten geen prijs te stellen op zendmasten te dicht bij hun school. Toch wordt in de school een draadloos netwerk aangelegd om onderwijs te verzorgen. Scholen realiseren zich niet dat ze met het gemak en kostenbesparing alsnog de ongewenste effecten van een zendmast in huis halen?

De WiFI-frequentie ligt op 2,4 of 5 Giga-hertz en wordt tegenwoordig ook al op scholen als de normaalste zaak van de wereld gezien. Terwijl de WHO toch al 2 jaar waarschuwt voor de gevaren van elektromagnetische straling (EMS) en met name WiFi voor kinderen.

Digibord

Een Digibord is de vervanger van het oude zwarte of groene bord dat vroeger in de klas werd gebruikt. Het biedt fantastische mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. echter ook deze techniek gaat vaak gepaard met draadloze WIFI communicatie.

Veel van ons denkwerk is overgenomen door het internet, de computer en de smartphone. Kinderen besteden meer tijd aan sociale media dan ze doorbrengen op school. Studieboek en schoolbord zijn vervangen door iPads, laptops en smartboards.

Toch is er ook een tegenbeweging. Nota bene in het hart van de digitale revolutie, Sillicon Valley, houdt een populaire basisschool alle computers buiten de deur. Een verslaggever van The New York Times spotte op deze Waldorf School of Peninsula opvallend veel kinderen van ouders die werken voor bedrijven als Google, Apple en eBay. Ouders die middenin de digitale wereld staan dus, maar die hun lerende kroost daar nog zo min mogelijk aan willen blootstellen.

'Ik ben het pertinent oneens met het idee dat je technologie nodig zou hebben op de basisschool', zegt Alan Eagle, een Google-directeur die zijn dochter naar de computerloze school stuurt.

Digitale dementie

Artsen in Zuid Korea maken melding van een nieuw fenomeen "digitale dementie" onder jonge mensen die zo afhankelijk zijn geworden van hun elektronische gadgets dat ze niet langer simpele dagelijkse details kunnen onthouden zoals hun eigen telefoonnummers.

"Te intensief gebruik van smart phones en spelcomputers staat een gebalanceerde ontwikkeling van de hersenen in de weg", vertelt Byun Gi-won, arts in het Balance Brain Centre in Seoul. "Zware gebruikers ontwikkelen vooral de linker hersenhelft terwijl de rechterheft achter blijft.

De rechter hersenhelft is gerelateerd aan concentratievermogen en het niet ontwikkelen ervan zal invloed hebben op aandacht en geheugen wat in 15% van de gevalle zou kunnen leiden tot een vervroegde start van de ontwikkeling van dementie. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/southkorea/10138403/Surge-in-digital-dementia.html

Oplossingen

De wettelijke normen en toegestane straling zijn in Nederland zo hoog dat ze nauwelijks overschreden kunnen worden. Vandaar dat de overheid zich geen zorgen maakt over de effecten op kinderen.

Toch blijken er wel degelijk kinderen gevoelig te zijn voor straling in huis of op school. Voor hen betekent deze straling dat zij zich moe voelen op school en zich slecht kunnen concentreren. Mogelijke gevolgen op de lange termijn zijn niet duidelijk waardoor er gemakkelijk overheen wordt gestapt.

Het is absoluut de moeite waard straling zo veel mogelijk te vermijden op scholen. Met een paar simpele uitgangspunten is er al snel heel veel bereikt.

Geen draadloos netwerk 

Begin bij het begin: de school zal een standpunt in moeten nemen in relatie tot straling. Is dit standpunt eenmaal daar, dan kan gewerkt worden aan beperking of bperkt houden van straling.

Het lijkt ingewikkeld om een bedraad netwerk aan te leggen, maar dat is het niet. Ook de kostenbesparing die men met een draadloos netwerk denkt te realiseren valt heel erg tegen. Waar een wil is, is een weg en kan gemakkelijk een veilig bedraad netwerk worden aangelegd.

Vaak is het niet noodzakelijk in de heel school WIFI bereik te hebben. Er kan aan zones worden gedacht waar WIFI (beperkt) beschikbaar is voor bijvoorbeeld leerkrachten of een computerlokaal waar de kinderen slechts korte tijd doorbrengen om les te krijgen op computers of i-pads.

Beperk de aanwezigheid en gebruik van mobiele telefoons. Dit kan een eenvoudige regel zijn in de klas. Leerkrachten dienen het voorbeeld hierin te geven.

Verzorg goede voorlichting aan ouders en kinderen. Dit kan bijvoorbeeld door een informatieavond of middag te organiseren.

Bezorgde ouders en leerkrachten

Ben jij een ouder of leerkracht die zich zorgen maakt over elektromagnetische straling op de school van jouw kind of waar je werkt? Wil je meer weten over straling op school of een informatieavond organiseren? Neem dan gerust contact op.

Stralingsvrijhuis werkt graag mee aan bewustwording over straling en de mogelijke invloed ervan op onze gezondheid. Vooral als het om kinderen gaat denken we graag mee over oplossingen. Wij kunnen ook het initiatief nemen richting schoolbestuur of leerlingen- of ouderraad om het onderwerp op de kaart te zetten. Laat een bericht achter onder deze blog of stuur ons een email.

PS: Ken jij andere mensen voor wie deze informatie interessant is, stuur deze blog dan aan hen door of deel dit bericht via Facebook, Google+, LinkedIn, etc. met behulp van de knoppen onderaan de pagina.

Trackback URL voor dit blogbericht
 • Gast
  Mellie zaterdag, 07 januari 2017

  Ja ik maak me zorgen, mijn dochter gaat naar de Dalton school in Amersfoort maar daar zijn veel digiborden en ook I pads die ze ook willen uitbreiden.

  Antwoord Annuleer
 • Administrator
  Administrator dinsdag, 10 januari 2017

  En je bent niet de enige, Mellie! Het is met name lastig dit bespreekbaar te krijgen op de betreffende school. Als je dit al bespreekbaar wilt maken sta je er meestal alleen (of met weinig) voor.
  Mijn ervaring is dat scholen niet anders reageren dan de meeste mensen: geen idee dat het schadelijk zou zijn, dus waar maak je je druk om.

  Ik maak ook mee dat scholen er niet dol op zijn wanneer ouders worden geïnformeerd. Een geplande informatieavond door mij op een school werd gecanceld omdat het hoofd van de school bang was voor onrust onder de ouders. Straling lijkt een spreekwoordelijke 'hete aardappel' te zijn.

  Mijn grootste streven is over de bühne te krijgen dat straling een negatief effect op ons lichaam heeft. Vandaar dat ik aanbied te ondersteunen in gesprekken van ouders met scholen. Het is belangrijk te weten dat kinderen meer gevoelig zijn dan volwassenen en dat een wifi router/repeater die in de gang hangt voor sommige kinderen een probleem kan zijn.

  De impact van die straling kan per persoon/kind verschillen. Niet iedereen heeft even snel last van straling. En als een kind al klachten heeft, dan wordt over het algemeen eerst een route via de huisarts genomen. Pas veel later wordt, ten einde raad, aan andere dingen gedacht zoals straling.

  Kinderen (en ook volwassenen hoor) kunnen goed worden getest op en behandeld tegen opgelopen stralingsbelasting. Als je er meer over wilt weten hoor ik dat graag.

Laat uw reactie achter

Gast donderdag, 13 december 2018